BIDÉ 2015/2016

A probléma
Mit mutat az aktuális bajnoki táblázat? Értelemszerűen a lejátszott mérkőzések alapján a csapatok helyezését. Ebből sok mindenre következtethetünk, de igazából nincs támpont, hogy – különösen a bajnoki idény elején-közepén – az adott helyezés alapján mi lesz a végkimenet, mire számíthatnak egy-egy klub szurkolói, hol végez kedvenc csapatuk a bajnokág végén. Ha erről gondolkoznak a drukkerek, hüvelykujj-szabályszerűen azt nézik meg, hogy milyen eredményre számíthatnak a leendő ellenfelekkel szemben. A támpontot az adott forma, a becsült erőviszonyok illetve az elmúlt időszak összecsapásainak statisztikái jelenthetik. Míg az első kettővel a bonyolult valószínűségszámításon alapuló fogadásmatematika foglalkozik, az egymás elleni korábbi összecsapások eredményei viszont egyszerű, közérthető esélylatolgatást kínálnak.
Módszertan
2011 elejétől Simon Gleave vezetőelemzője kezdeményezésére állítja össze az Infostrada héhány kiemelt bajnokság Seasonal Comparative Results (SCoRe) alapján készült előrejelzését, amit mi Bajnoki IDÉnyek Összehasonlító Eredményeinek, röviden BIDÉ-nek fogunk hívni.
A módszertan nagyon egyszerű. Azt vizsgálja, hogy az előző bajnoki évadban ugyanabban a párosításban, milyen eredmény született. Például 2015. 04. 12-én az OTP Bank Liga 2014/2015 bajnoki idénye 23. fordulójában a Videoton a Székesfehérvári Sóstói Stadionban 7:0-ra legyőzte a Szombathelyi Haladás csapatát, míg a 2015/2016 második fordulójában 2015.07.25-én ugyanez a párosítás a szombathelyiek 1:0-ás sikerével zárult. Így a Haladás (most már mint Swietelsky Haladás) 3 ponttal többet szerzett  tavalyhoz képest, míg a Vidi “veszített” a tavalyi összes pontszámához képest 3 pontot. Azt feltételezzük, hogy egyébként mind a két csapat ugyanazokat az eredményeket hozza a hátralévő fordulókban, mint a tavalyi idényben, így a Haladásnak tavalyi pontszámához hozzáadunk 3 pontot, a Videoton tavalyi összpontszámából pedig levonunk három pontot.  Ezt az összehasonlítást megcsináljuk minden forduló minden párosítására.
Mivel a magyar bajnoki rendszer is kieső-feljutó rendszerű, így két csapat cserélődik az előző évhez képest. Azt a megoldást alkalmazzuk, hogy a párosítások összehasonlításakor a „jobbik” kiesőt, az NBII bajnokával, az NBI előző évadának utolsóját pedig az NBII-ből második helyen feljutójával helyettesítjük és vetjük össze. Tehát az OTP Bank Liga 2015/2016-os idényének második fordulójában lejátszott Vasas FC – Újpest FC mérkőzés eredményét a 2014/2015 idény Dunaújváros – Újpest mérkőzés eredményével, míg a Paksi FC – Békéscsaba 1912 Előre mérkőzés eredményét, a Paks – Lombard eredményével vetjük össze.
A BIDÉ-t úgy alakítottuk ki, hogy csak a 2014/2015 és 2015/2016-os idényben is az NBI-ben játszó illetve a kieső Dunaújváros és Lombard Pápa 12 csapat egymás elleni eredményeit vettük figyelembe.
Az elemzés
A BIDÉ igen hasznos elemzésnek tűnik a magyar futball 2015/2016-os idényében, mert igen komolyan átalakult a magyar elsőosztályú futball versenyrendszere, a korábbi 16 csapatosról 12 csapatosra szűkült a mezőny.
A BIDÉ segítséget nyújt annak vizsgálatában, hogy az egyes csapatok hogyan teljesítenek az adott bajnoki idényben, jobb vagy éppen rosszabb helyezést fognak elérni a bajnoki idény végén, mint az előző idényben.
BIDÉ – OTP Bank Liga 2015/2016 13. forduló (A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető)